Digi 24 a făcut un experiment vineri seara, în prezența secretarului de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU): Jurnaliștii s-au pus în situația unui cetățean care are o problemă legată de Covid-19 și vrea să sune la Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Doar că au fost cel puțin șase încercări, la trei numere de telefon puse la dispoziție de DSP București, și toate s-au soldat fie cu ton de „ocupat”, fie cu vocea unui robot.
Aproape de încheierea emisiunii, a răspuns cineva de la DSP București. „Da, vă rog, bună seara, medicul de gardă, doctor Ilie, DSP București, vă rog”.
Doamna doctor a explicat că sunt trei persoane de gardă. „Eu în jurul meu am trei telefoane, colegele mele au alte trei. Eu am închis acum trei apeluri simultan, că nu mai dovedeam să fac față”, a explicat medicul, care a precizat că patru colegi ai săi au demisionat deja, din cauza volumului mare de muncă.
„Pot să crească numărul (personalului-n.r.). E un oraș mare. Poate că într-adevăr, trebuie schimbat modul. Nu știu care e modul în care sunt legate telefoanele”, a reacționat Raed Arafat, la Digi 24.
Experimentul a fost realizat în contextul numeroaselor mesaje pe care postul de știri le-a primit din partea telespectatorilor în care aceștia s-au plâns că nu pot lua legătura cu cei de la DSP, așa cum prevede procedura.
Aceștia sună fie pentru a anunța că au fost contacți direcți ai unei persoane pozitive, fie pentru a anunța că au fost depistați cu COVID-19, fie pentru a afla rezultatul unui test pentru SARS-Cov-2.
Raed Arafat a explicat și cum ar trebui să funcționeze această instituție, mai ales că a primit recent întăriri, pentru că a fost detașat personal suplimentar.
O angajată a Direcției de Sănătate Publică (DSP) București, din cadrul secției Epidemiologie, a fost confirmată cu coronavirus încă de luni, 20 iulie. Angajata este internată alături de soțul său, de asemenea, confirmat cu Covid-19, la Spitalul Victor Babeș din București.
Încă nu a fost dezvăluită identitatea salariatei infectate și, cel mai probabil, aceasta a intrat în contact cu mai mulți medici. Informația a fost dezvăluită, în exlusivitate, la Antena 3, fiind confirmată de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a anunțat că urma sa facă un control personal la DSP București, în cursul zilei de joi, 23 iulie, mai ales că nu ar fi fost informat cu privire la acest caz.
Directorul interimar executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Giurgiu, Claudia Mucu, a fost diagnosticată pozitiv cu SARS-CoV-2, la scurt timp după ce și șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Giurgiu, Radu Covaci, a fost diagnosticat cu aceeași boală.
Se pare că momentan aceasta are o formă ușoară de boală. În prezent, instituția pe care o conduce va face ancheta epidemiologica, iar cei mai mulți dintre angajații Direcției, care au luat contact cu Claudia Mucu vor intra, conform legii, în carantină la domiciliu pentru 14 zile.